• Dji 0002

Florealwijk ondergaat een heuse make-over

Geschreven op 04 November 2014

141103 3

De Florealwijk in Ronse ondergaat een heuse make-over. De wijk wordt vooral aangepakt op het vlak van ecologie en energiezuinig wonen. Het nieuwe ontwerp voor de wijk van 72 woningen is gebaseerd op de basisprincipes van ecologisch en energiezuinig bouwen. Er wordt daarom veelvuldig gebruik gemaakt van milieu- en onderhoudsvriendelijke materialen, doorgedreven isolatie voor een zuinigere woning, alternatieve energieproductie en een gecontroleerde afvoer van het regenwater. Het ontwerp was in handen van Architecten Demeestere + Garmyn & Partners, bijgestaan door studiebureau Sileghem & Partners.

Sociaal

Verder is er aandacht besteed aan de inplanting van structurele en buurtversterkende stedelijke elementen zoals pleinen en torens, wat voor een identiteitsversterkend samenlevingsprincipe moet zorgen. Dat resulteert dan in een constante activiteit binnen de wijk, wat de sociale integratie en vermenging van de doelgroepen moet bevorderen.

Verbinding tussen stad en voorstad

De wijk situeert zich in een overgangsgebied tussen het buitengebied en de verstedelijkte zone van Ronse. De organische inplanting van de bouwvolumes en het specifieke ontwerp van de buitenaanleg leggen een verbinding met het heuvellandschap. De vormgeving van het project is deels geïnspireerd op de historische industriële architectuur van de stad en creëert een binding tussen het stedelijke en het voorstedelijke. Deze binding zorgt er voor dat de wijk niet geïsoleerd raakt van de rest van de stad.

De bouwwerken gingen van start op 1 april 2010 en zullen afgerond zijn in 2015.